De bril op (voor) Marokko
27 september 2024 - Vragender, Nederland
We gaan weer naar Marokko, maar niet met onze ‘groene huifkar’ maar een ‘gouden koets'. De 'groene'is nog goed maar met onze reizen is een auto met minder kilometers aantrekkelijk. Het zal eind december/begin januari worden voor we vertrekken.
Deze reis willen we opnieuw naar kleine dorpjes in de bergen en het woestijngebied. De aardbeving van 2023 staat na het bezoek aan Amguernis (lees het reisverslag in dit blog) nog helder voor ogen. Dat gebied willen we sowieso bezoeken.
De zuidelijke strook langs de grens met Algerije staat ook op ons lijstje. Het heeft ontzettend veel geregend in Marokko. Dat is op zich een goed bericht. Maar er valt zoveel water in één dag dat er sprake is van grote overstromingen, verwoesting van huizen . En veel gewonden en zelfs doden. Teveel water laat de lemen hutten als een ‘pudding’ in elkaar zakken. Een nieuwe ramp voor het zuidoosten van Marokko over een groot gebied van Figuig tot Tata. De streek en mensen waarmee we ons verbonden voelen. Ook in de Sahara bij het kamp van Mbarek, waar we vorig jaar een heerlijk kampvuur en overnachting hadden, zijn een aantal logieshutten op die manier ingestort.
We willen ook dit jaar weer een basispakket gebruikte brillen meenemen en uitdelen. We roepen onze volgers op voor ons (kinder-, zonne-, lees- en focus-) brillen te verzamelen en te zorgen dat ze bij ons komen. Doneer uw niet meer gebruikte bril; vraag bij uw brillenwinkel naar extra brillen en help zo mee om de mensen beter zicht te geven.
Voor degenen die voor het eerst over dit initiatief lezen een korte uitleg. De mensen in de bergdorpen en woestijn zijn merendeels arm en leven van wat de natuur voortbrengt. Door de combinatie van felle zon, wind, fijn zand en niet altijd voldoende en juiste voeding treedt er bij veel mensen oogschade op. Het merendeel van de mensen is niet of laag geschoold. Een opticien is ver weg in de grote stad, duur en valt niet onder de gratis zorg. Brillen worden ‘gepast’ door ze op en af te zetten: praktische oogmeting.
Een reactie in het reisblog kan worden gebruikt voor contact. Of het emailadres: [email protected].

Super goed bezig!
Liefs Wilfried