Een brokkenmaker aan het werk
11 februari 2026 - Ouarzazate, Marokko
We verlaten Mhamid nu de weersverwachting voor het Atlasgebied beter wordt. Het noorden van Marokko krijgt nog een deel van de storm en regen van Spanje en Portugal mee. Al meer dan 6 weken is er bijna onafgebroken een onmetelijke hoeveelheid water en sneeuw over een 7 jaar lang droog land uitgestort. Ramp op ramp volgt.
We gaan naar Ouarzazate, van waaruit we meerdere keuzes hebben om de Hoge Atlas over te steken. Langs de bedding van droge Draa rijden we langs de uitlopers van de Anti-Atlas. Na Agdz komen we bij een pasovergang waar we op de heenweg vanwege sneeuw niets zagen. Nu zien we prachtige patronen in de diepe dalen en op de hellingen. Naarmate we dichter Ouarzazate naderen komen de toppen van de besneeuwde bergen boven de grijsbruine hellingen uit.
Ouarzazate is op de camping bezig met een inhaalslag nu het weer beter is: overvol. We gaan de stad in via de oude wijk Taourirt. Bij de oude synagoge treffen we een uitstekende gids, Mohammed, die ons rondleidt Een bijzondere ervaring. De synagoge is niet meer in gebruik. De laatste rabbi ging in 1957 naar Israël. Maar in het gebouw herleeft de geschiedenis met talloze Joodse gebruiken en voorwerpen. Het is een museum geworden waar de verschillende ruimten met smalle trappen verbonden zijn. Kruip door sluip door, pas op je hoofd, en trapleuningen met palmboomschors. Gebedsruimten, studiekamer, bemiddelings- en huwelijkskamer, kamer van de rabbi, lesruimte voor thoraonderwijs. Blauw is daarvoor de kleur. Grote joodse gemeenschappen waren hier en in Chefchouen, Essiouira: bekende blauwe steden.
De medina van Taourirt was verdeeld in twee wijken: islamitisch en joods. Ieder 'geloof' had een eigen poort. De derde grote poort was voor de Pascha, die het hele gebied langs de Draa overheerste. De Joodse wijk is verpauperd, zwaar getroffen door de aardbeving van 2025 en nu opgeknapt op last van de koning om de geschiedenis te bewaren. 't Kan vreemd gaan.
We zien hoe uit een mengsel van kleileem, dromedarismest en palmvezels brokken voor de traditionele bouw worden gemaakt en 'gebakken' in de zon. Een bijzondere brokkenmaker.
Wil Buscop:12 februari 2026Wat weer een mooie belevenis.
Jessy:12 februari 2026En wat een prachtige objecten in het “museum”. Kwijlen…
Jo Huijsman:13 februari 2026Interessant dat de geschiedenis van de Joodse wijk wordt bewaard